
FAIR TRADE
Share
Fair trade periaatteet ja kansainvälinen verkosto ovat olleet tärkein opettajamme.
World Fair Trade (WFTO) järjestelmän edustajisto on monimuotoinen. Eri kansallisuudet, kulttuurit, sosioekonomiset asemat ja sukupuolet ovat hyvin edustettuina. Tämä on koko järjestelmän kantava idea ja vahvuus.
Tämä on liiketoimintaa, jossa keskeisenä tavoitteena on asettaa ihmiset ja ympäristö arvoonsa. Se tarkoittaa kumppanuutta, jossa otetaan huomioon niin taloudellinen, sosiaalinen kuin ympäristön hyvinvointi, jotta myös haavoittuvassa asemassa olevilla, kehittyvien maiden ihmisillä on mahdollisuus osaamiseen, turvalliseen työhön ja toimeentuloon.
FAIRTRADE sertifiointimerkin on arvioitu olevan maailman tunnetuin ja arvostetuin eettisen sertifioinnin malli. Kansainvälisesti sen puolesta työskentelee Fairtrade International ja Suomessa Reilu kauppa ry. Yhdistyksiltä saat materiaalia kampanjatyöhön.
Iloitsemme, että voimme elää hyvin tasa-arvoisessa asemassa kohdaten kunnioitusta yhteiskunnassa ja liike-elämässä. Kaikissa kulttuureissa ja aloilla näin ei edelleenkään ole. Globaalisti pääomat ovat keskittyneet yhä harvempien haltuun. Myös meillä Suomessa vain murto-osa rahoituksesta on ohjattu naisten kehittämiin ja omistamiin innovaatioihin ja yrityksiin. Tätä haluamme parantaa.
Kehitysprojektiemme jokainen tuote tekee työtä oikeudenmukaisuuden puolesta vähentäen eriarvoisuutta. Erityisesti haluamme nostaa ja tukea naisten tärkeää työtä kehittyvissä maissa, joissa matkaa tasa-arvon toteutumiseen on usein vielä paljon.
Myös KAIKU Ethical ja People Tree käyttävät puuvillatuotteissaan Reilun kaupan luomupuuvillaa. Puuvilla onkin monen pienen maaseutuyhteisön taloudellinen tukipilari. Takuuhinnan tulee kattaa elämiseen riittävät palkat ja sen päälle tulee reilun kaupan lisä. Raaka-aineita tuottavat viljelijät ja työntekijät päättävät lisän käytöstä demokraattisesti yhdessä. Työntekijät saavat sitä enemmän Reilun kaupan lisää, mitä enemmän tila saa myytyä tuotteitaan reiluina.
Reilun kaupan puuvillatuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristösäännöksiä, jotka suojaavat sekä viljelijöitä että luontoa. Reilu kauppa kouluttaa viljelijöitä esimerkiksi vähentämään kemikaalien ja veden käyttöä. Joten valitsemalla itsellesi tällaisen puuvillavaatteen, teet samalla kestävämpää ja turvallisempaa puuvillatuotantoa.
Reilun kaupan teemaviikon yhteistyökumppaneita ovat yritykset, jäsenjärjestöt sekä Reilun kaupan kaupungit, kunnat, seurakunnat, koulut ja korkeakoulut. Tarvitaan yrityksiä ja kansalaisyhteiskuntaa mukaan, kertoo Reilu kauppa ry.
People Tree on FAIRTRADE lisenssin haltija. Esimerkiksi monet muumivaatteet ovat valmistettu 100% reilun kaupan luomusertifioidusta puuvillasta. Mallistoista voit kysyä Suomessa lisää os. info@fair.fi
***
Toinen eli World Fair Trade Organisaation (WFTO) hyväksyntä on myönnetty toimijoille, kuten mifuko ja People Tree sekä valmistajakumppanit pääosin kehittyvissä maissa. Ne muodostavat globaalin verkoston toimijoita, jotka kaikki soveltavat 10 WFTO reilun kaupan periaatetta läpi koko toimitusketjun. Tämä järjestelmä perustettiin yli 40 vuotta sitten, vuonna 1989. Se verifioi sitoutumisen vertaisarviointien ja ulkopuolisten auditointien avulla. WFTO järjestelmä on vaikuttava tapa edistää vastuullisuutta ja kehittää kaupankäyntiä reilummaksi läpi koko toimintaketjun. Tärkeinä toimintaperiaatteina ovat esimerkiksi köyhyyden vähentäminen kestävästi, läpinäkyvän valmistusketjun luominen, haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten voimaannuttaminen, koulutusyhteistyö sekä ympäristön huomioonottaminen ja kestävän kehityksen puolesta kampanjointi. www.wfto.com

Nämä kaksi rinnakkain toimivat reilun kaupan järjestelmät mahdollistavat ainutlaatuisen toimitusketjumme ja tiedämme, että työllämme on positiivisia vaikutuksia kaikissa valmistajamaissa. WFTO tilastoi jo v.2017, että sen jäsenyrityksissä saavutettiin huikea tasa-arvotilanne, jossa ylimmissäkin johtoasemissa on vähintään 50% naisia. Tämä on poikkeuksellista liikemaalimassa.
